ISSN 2149-2263 | E-ISSN 2149-2271
pdf
Arterial stiffness and central arterial wave reflection are associated with serum uric acid, total bilirubin, and neutrophil-to-lymphocyte ratio in patients with coronary artery disease [Anatol J Cardiol]
Anatol J Cardiol. 2015; 15(5): 396-403 | DOI: 10.5152/akd.2014.5447

Arterial stiffness and central arterial wave reflection are associated with serum uric acid, total bilirubin, and neutrophil-to-lymphocyte ratio in patients with coronary artery disease

Aslı Tanındı1, Aycan Fahri Erkan1, Aslıhan Alhan2, Hasan Fehmi Töre1
1Department of Cardiology, Faculty of Medicine, Ufuk University, Ankara-Turkey
2Department of Statistics, Faculty of Arts and Sciences, Ufuk University; Ankara-Turkey

Objective: Total bilirubin (TB) was recently recognized as an endogenous anti-inflammatory and anti-oxidant molecule. Uric acid (UA) takes part in cardiovascular diseases by inducing oxidative stress, inflammation, and endothelial dysfunction. We assessed the relationship between serum TB levels, serum UA levels, and inflammatory status assessed by neutrophil-to-lymphocyte ratio (N/L) and arterial stiffness and arterial wave reflection in patients with a clinical diagnosis of coronary artery disease (CAD).
 
Methods: We included 145 consecutive patients admitted with stable angina pectoris (SAP) or acute coronary syndrome (ACS). Blood samples were drawn at admission for complete blood count and biochemistry. Non-invasive pulse waveform analysis for the determination of augmentation index (AIx) and carotid-femoral pulse wave velocity (PWV) measurements were performed with the commercially available SphygmoCor system.
 
Results: When patients were divided into tertiles of PWV and AIx, median N/L and median serum UA levels were the highest and mean TB levels were the lowest in the third tertile (p<0.001 for all). AIx and PWV were positively associated with serum UA and N/L and negatively associated with serum TB levels (p<0.001 for all). After adjustments for age, gender, heart rate, systolic blood pressure, and presence of diabetes, significant correlations persisted for N/L, UA, and TB in ACS patients (p<0.05). In the SAP group, TB was significantly negatively correlated with AIx and PWV, and UA was significantly positively correlated with PWV (p<0.05).
 
Conclusion: N/L ratio and serum UA and TB levels might be used to risk-stratify patients with respect to arterial stiffness in CAD patients, especially in the presence of ACS.
 

Keywords: arterial stiffness, arterial wave reflection, neutrophil-to-lymphocyte ratio, uric acid, total bilirubin, coronary artery diasease

Arteriyel katılık ve arteriyel dalga yansıması koroner arter hastalarında ürik asit, total bilirubin düzeyleri ve nötrofil lenfosit oranı ile ilişkilidir

Aslı Tanındı1, Aycan Fahri Erkan1, Aslıhan Alhan2, Hasan Fehmi Töre1
1Department of Cardiology, Faculty of Medicine, Ufuk University, Ankara-Turkey
2Department of Statistics, Faculty of Arts and Sciences, Ufuk University; Ankara-Turkey

Amaç: Total bilirubin (TB) son zamanlarda endojen bir antiinflamatuvar ve antioksidan molekül olarak öne çıkmaktadır. Ürik asit (ÜA) ise oksidatif stresi, inflamasyon ve endotel disfonksiyonu gibi mekanizmalarla kardiyovasküler hastalıkların etyopatogenezinde rol oynamaktadır. Bu çalışmada klinik olarak koroner arter hastalığı (KAH) tanısı almış hastalarda serum TB, ÜA düzeyleri ve nötrofil/lenfosit oranı (N/L) ile değerlendirdiğimiz inflamatuvar durum ile arteriyel katılık ve arteriyel dalga yansıması arasındaki olası ilişkinin araştırılması amaçlandı. 
 
Yöntemler: Kararlı angina pektoris (KAP) veya akut koroner sendrom (AKS) ile başvuran 145 ardışık hasta dahil edildi. Tam kan sayımı ve biyokimyasal analiz için kanlar başvuru sırasında alındı. SphygmoCor cihazı kullanılarak invaziv olmayan nabız dalga formu analizi ile augmentasyon indeksi (AIx)  ölçüldü ve yine aynı cihazla karotid-femoral nabız dalga hızı (PWV) ölçümleri yapıldı.
 
Bulgular: Hastalar PWV ve AIx tersillerine göre ayrıldığında hem KAP hem de AKS gruplarında; medyan N/L, medyan serum ÜA üçüncü tersilde en yüksek ve ortalama TB en düşük olarak saptandı (hepsi için p<0,001).  AIx ve PWV serum ÜA ve N/L ile pozitif,  serum TB ile negatif yönde ilişkili bulundu (hepsi için p<0,001).  Yaş, cinsiyet, kalp hızı, sistolik kan basıncı ve diyabete göre istatistiksel düzeltme yapıldığında, AKS grubunda N/L, ÜA ve TB için hem AIx hem de PWV ile anlamlı korelasyonlar sebat etmekteydi (p<0,05). SAP grubunda ise TB için, AIx ve PWV ile negatif korelasyonlar ve ÜA için PWV ile pozitif korelasyon sebat etmekteydi (p<0,05).
 
 
Sonuç: Basit bir kan tetkiki ile ölçülebilecek N/L oranı, ÜA ve TB düzeyleri, KAH olan bireylerde, özellikle AKS varlığında arteriyel katılık açısından risklerinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılabilir.
 


Anahtar Kelimeler: arteriyel katılık, arteriyel dalga yansıması, nötrofil/lenfosit oranı, ürik asit, total bilirubin, koroner arter hastalığı.

Aslı Tanındı, Aycan Fahri Erkan, Aslıhan Alhan, Hasan Fehmi Töre. Arterial stiffness and central arterial wave reflection are associated with serum uric acid, total bilirubin, and neutrophil-to-lymphocyte ratio in patients with coronary artery disease. Anatol J Cardiol. 2015; 15(5): 396-403
Manuscript Language: English


Journal Metrics

Journal Citation Indicator: 0.18
CiteScore: 1.1
Source Normalized Impact
per Paper:
0.22
SCImago Journal Rank: 0.348

Quick Search



Copyright © 2024 The Anatolian Journal of Cardiology



Kare Publishing is a subsidiary of Kare Media.